Steigerbouw: Hulpmonteur

In deze 5-daagse cursus leren aankomende hulpmonteurs alle belangrijke ‘basiskneepjes van het vak’ om daarna in de praktijk voldoende ervaring op te doen om aan de cursus Monteur Steigerbouw te kunnen beginnen. Tijdens de training worden de deelnemers door een ervaren trainer met behulp van veel praktijkopdrachten, beeldmateriaal en e-learning in 4 dagen voorbereid op het examen Hulpmonteur Steigerbouw. Op dag 5 wordt het examen afgenomen en bij voldoende resultaat ontvangt de deelnemer het DNV-GL vakbekwaamheids-certificaat Hulpmonteur Steigerbouw. Het betreft een persoonscertificering onder ISO 17024.

Met dit certificaat wordt voldaan aan de vakbekwaamheids-eis van de Richtlijn Steigers. Daarin is vastgelegd dat vanaf 1 januari 2017 de vakbekwaamheid aangetoond moet kunnen worden.

In deze training wordt gewerkt met hoogwaardig steigerbouwmateriaal van scafom-rux.

Inhoud training

Elke trainingsdag bestaat uit een afwisselend programma met korte informatierondes door de trainer en diverse groepsopdrachten voor de deelnemers. De opdrachten zijn zo geformuleerd dat ze zoveel mogelijk aansluiten bij de eigen beroepspraktijk en dat ze vooral uitnodigend zijn om op zoek te gaan naar de benodigde theorie. Daarnaast worden de deelnemers zoveel mogelijk geactiveerd om te leren door te doen.
Tijdens de 4-daagse training komen de volgende onderdelen aan bod:

  • de hoofdregels en gebruikte begrippen in de steigerbouw;
  • steigermaterialen en –onderdelen verklaren en benoemen op tekeningen;
  • correct en veilig toepassen van Persoonlijke Bescherming Middelen (PBM’s);
  • ergonomisch verantwoord verplaatsen van steigermateriaal;
  • zelfstandig sorteren van steigermateriaal op afmeting en soort;
  • veilig transporteren van steigermateriaal;
  • de begrippen sterkte, stijfheid en stabiliteit;
  • veilig monteren en demonteren van traditionele en systeemsteigers tot 8 meter hoog en een uitbouwconsole;
  • veilig monteren en demonteren van een stalen rolsteiger tot 8 meter hoog;
  • omgaan met steigercontrolesystemen (bijv. Scafftag-procedure).

Dag 5: Theorie en praktijkexamen.

Trainingsvorm

Deze training bestaat uit 4 aangesloten dagen training van 08.00 tot 16.00 uur voor groepen van maximaal 10 deelnemers. Op dag 5 wordt een theorie en praktijkexamen afgenomen door een DNV-GL gecertificeerd examenbureau.

Toelatingseisen

Er zijn geen specifieke toelatingseisen voor deze cursus, maar het vooraf behalen van het certificaat Basisveiligheid VCA raden wij aan.

Certificaat

Na succesvolle afsluiting ontvangt men het vakbekwaamheidcertificaat ‘Hulponteur Steigerbouw’ van DNV-GL met een geldigheid van 5 jaar.

Prijs

De prijs voor de cursus bedraagt € 1345,00 excl. BTW . Deze prijs is inclusief alle trainingsmaterialen, het DNV-GL theorie- en praktijkexamen en certificaat en lunch, koffie en thee.

meer weten?